MOL Romania si Fundatia pentru Parteneriat lanseaza cea de-a 11-a editie a programului Spatii Verzi, cea mai veche platforma de responsabilitate sociala a MOL Romania, prin care pune la dispozitia asociatiilor si organizatiilor un fond anual de 680.000 de lei pentru implementarea proiectelor de protectie a mediului si de incurajare a implicarii tinerilor in aceste activitati.
“Lansam cea de-a 11-a ediţie a programului avand convingerea ca eforturile voluntarilor vor contribui atat la imbunataţirea vieţii comunitaţilor cat şi la un viitor mai bun pentru generatiile care vin”, a declarat Kinga Daradics, CEO & Country Chairman al MOL Romania.
Organizatiile neguvernamentale sunt invitate sa depuna, pana la 10 februarie, propunerile de proiecte in domeniul protectiei mediului in cadrul celor doua componente ale programului: Spatii Verzi Urbane si Arii Naturale Protejate. Acestea vor fi evaluate de catre un juriu de specialitate iar proiectele selectate pentru finantare vor fi anunţate pana la sfarsitul lunii martie.
In cadrul componentei Spaţii Verzi Urbane sunt finantate proiecte care au ca scop reabilitarea sau crearea de suprafețe inverzite pe langa desfăşurarea activităţilor de educaţie ecologică in randul comunităţilor locale. In cadrul componentei Arii Naturale Protejate sunt cautate si recompensate proiecte care urmaresc promovarea şi popularizarea ariilor protejate din Romania, cu scopul de a imbunătăți nivelul de acceptare a acestora in randul comunităţilor locale. Proiectele finantate pot fi implementate de ONG-uri in parteneriat cu organizatii, institutii publice dar şi cu administratori de arii protejate.
In 2016 vor fi acordate finantari pentru urmatoarele tipuri de activitati:
- crearea sau reabilitarea de spatii verzi urbane prin metode ecologice,
- educaţie ecologica non-formala in randul tinerilor şi a comunitaţilor locale,
- organizarea taberelor Junior Ranger,
- activitati si evenimente organizate cu ocazia Zilei Ariei Protejate sau a altor zile internaţionale/mondiale ca Ziua Pamantului sau Ziua Biodiversitatii (workshop-uri, concursuri, expozitii prezentari),
- infiintarea sau amenajarea centrelor de vizitare a ariilor protejate,
- crearea si amenajarea unor poteci tematice in scop educaţional.
Programul Spaţii Verzi incurajeaza organizarea activitatilor de educatie ecologica, a acţiunilor creative si interactive menite sa starneasca interesul membrilor comunitatilor locale şi sa ii determine sa se implice in activitati din domeniul protectiei mediului. Cei interesati vor gasi manuale educative cu idei pentru realizarea activitatilor ecologice pe pagina web a programului si a Fundatiei pentru Parteneriat.
Suma maxima ce poate fi alocata unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spaţiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. In cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finanţare individuala este de 20.000 lei. (A.D.).